Gezond bouwen & wonen – Biobased architectuur

Onlangs is bekend geworden dat de overheid van Nederland een topland wil maken op de gebieden van drie duurzame technologieën: windenergie, zonnepanelen en de biobased economy. Biobased betekent een transitie van een op aardolie gebaseerde economie naar een economie gebaseerd op plantaardig materiaal, zoals restmateriaal van de landbouw, maar denk ook aan algen, wieren, plantaardige oliën, enz. Ook in de bouwwereld wordt de natuur vaak als basis gebruikt. Biobased in de bouwwereld is op drie vlakken te onderscheiden: vorminspiratie, biomimetica en materialisering. Architect en oprichter Daan Bruggink gaat in dit artikel dieper in op biobased architectuur.

Lees het volledige artikel hier of download het artikel als PDF.

November 2011

2011_10_01-Gezond-Bouwen-Wonen-Biobased-architectuur

Meer informatie

Orga Architect Natuurgoed Ziedewij Featured

Natuurgoed Ziedewij

Ziedewij is een uitgestrekt poldergebied bij Barendrecht dat gaat worden ingericht tot een biofilisch woon- en belevingsgebied. Bewoners en bezoekers zullen er kunnen verblijven, eten en drinken in een nauwe band met de natuur.

Biophilic Zorg

De grootste vooruitgang die we met biophilic architectuur kunnen boeken ligt op het gebied van de zorg. De mens is geëvolueerd tijdens het duizenden jaren lang ontdekken en verkennen van de natuur waardoor instinctieve reacties op de natuurlijke wereld diep zitten ingebakken in onze aard.