Off the grid herbestemmen in de Biesbosch

Even helemaal weg van alles op een eilandje in natuurgebied De Biesbosch? Binnenkort kan het. In het kader van het Europese CareLands project wil Staatsbosbeheer griendketen ombouwen tot zelfvoorzienende recreatiewoningen en ze vroegen ORGA om een concept ontwerp te maken.

herbestemmen griendhuisjes 04

Wat ligt daar verscholen tussen de bomen in de Biesbosch?

Het is een ‘griendkeet’ op een van de vele eilanden in het getijdegebied. Staatsbosbeheer heeft plannen om van deze huisjes recreatiewoningen te maken. Dat dit geen doorsnee vakantiebungalows moeten worden was meteen duidelijk. Ze liggen op afgelegen locaties in een van de meest woeste natuurgebieden van Nederland. Deze omstandigheden maken van de griendhuisjes best iets bijzonders. In onze ogen een prachtige kans om mensen een unieke vakantiebeleving bieden: een tijdje ‘off the grid’ ontspannen midden in de Biesbosch. Kern van ons ontwerp werd dan ook het handhaven van het unieke eigen karakter.

herbestemmen griendhuisjes 02

Dus wat gaan we verbouwen aan de huisjes zelf? Helemaal niets. Wellicht zijn er enkele reparaties nodig om het tochtdicht te maken. Het interieur is verder niet groot en een enkele houtkachel zal voldoende zijn om het comfortabel te maken. Toch maken we het huisje volledig zelfvoorzienend door middel van een unit met alle benodigde installaties dat aan de huisjes wordt toegevoegd. Een netwerk van houten vlonders rond vormt verder een fysieke verbinding de natuur in de omgeving en de aanlegsteiger.

herbestemmen griendhuisjes 03

Een volledig zelfvoorzienende recreatiewoning in de natuur waar je back-to basic zonder enige afleiding kan ontspannen, vogels kijken, een boek schrijven, mediteren of in een boot het unieke natuurgebied verkennen. Mysterie en avontuur in een van laatste ongerepte stukken natuur van Nederland.

herbestemmen griendhuisjes 01

Staatsbosbeheer was enthousiast over ons concept dus wellicht kan ook jij in de toekomst een griendkeet boeken. We houden je op de hoogte!