Strobouw landgoed

Ecologische ondernemers Peter en Ina van geitenboerderij Hansketien zijn een volledig zelfvoorzienend strobouw landgoed aan het realiseren nabij Mantinge waarbij wij het ontwerp mochten verzorgen. Een uniek project waarbij de band met de Drentse natuur leidend is.

Strobouw landgoed De Kaampies in Drente is niet aangesloten op de gemeentelijke voorzieningen en zal volledig circulair gebouwd worden

Strobouw landgoed 02

Ontwerp

Door de glooiende dakvlakken als heuvels uit het omliggende landschap te laten opkomen sluit de vormgeving naadloos aan op de omgeving. Centraal op het landgoed ligt een ensemble van drie gebouwen die in vorm en materialisatie één geheel vormen. De positionering in een halve cirkel suggereert een natuurlijke, ronde binnenruimte en benadrukt tevens het hoofdvolume. Dit hoofdgebouw is qua ligging en ontwerp georiënteerd naar het open landschap en dat geldt ook voor de zichtlijnen tussen de gebouwen door. Grote raampartijen bieden vanuit het interieur optimaal uitzicht op het Drentse landschap.

Strobouw landgoed 03

De Kaampies

De naam van het landgoed is afkomstig van de manier waarop het landgoed vroeger was ingedeeld in vele kleine stukjes. Zo’n perceeltje waarmee een boerengezin zich in leven kon houden werd ‘kamje’ genoemd. Het nieuwe landgoed beslaat een aantal van deze kamjes, vandaar ‘De Kaampies’. Een naam die nu al is ingeburgerd bij de mensen uit de omgeving. Overigens komt deze indeling terug in het landschapsontwerp waarin deze gemarkeerd wordt door de beplanting van verschillende soorten gewassen en fruitbomen.

Strobouw landgoed 04

Strobouw

Er is voor een bouwmethode gekozen waarin de voordelen van hout, stro en leem worden gecombineerd. Een houten skelet zal de constructie dragen waarna de muren worden opgevuld met strobalen en afgewerkt worden met leemstuc. De strobalen worden aangebracht volgens de CUT© techniek die ontwikkeld is door Tom Rijven. CUT© staat voor ‘Cut Under Tension’. De balen worden ingeklemd in een houten raamwerk waarna de touwtjes die de baal bijeenhouden worden doorgeknipt. De naar buiten gerichte kracht die daarbij vrijkomt zorgt voor de stevigheid van de muur. Kozijnen werden precies met tussenafstanden van één of meerdere strobalen geplaatst om deze stevigheid zo veel mogelijk te benutten.

Strobouw landgoed 06

Off the grid

Het landgoed volledig zelfvoorzienend in die zin dat het op geen enkele gemeentelijke voorziening is aangesloten. Het hoofdgebouw en het gastenverblijf zullen verwarmt worden door middel van twee finovens waarin hout van het landgoed gestookt wordt. Het hellende dak van de schuur is optimaal op de zon georiënteerd voor de plaatsing van zonnepanelen die in combinatie met een Archimedes windturbine de drie gebouwen volledig van energie zullen voorzien. Voor de aanvoer van drinkwater zal op het landgoed zelf een bron worden geslagen en een septic tank zorgt voor de rioleringsafvoer.

Strobouw landgoed 05

Dit project laat zien dat er op het gebied van duurzaamheid enorm veel mogelijk is zolang de initiatiefnemer en architect samen hoog inzetten en met volledige overtuiging te werk gaan om die doelstellingen te bereiken. Bij ORGA zijn we constant op zoek naar uitdagingen als deze en we zijn dan ook zeer benieuwd naar het eindresultaat in Mantinge. Blijf onze  nieuwspagina volgen voor meer updates over het project.