Transformatie Rijksmonument – update

De transformatie van het monumentale schoolgebouw in Wageningen zit inmiddels vol in de bouwfase. In dit project worden de schoollokalen van het historische pand omgevormd tot stijlvolle energiezuinige appartementen. Een goed moment voor een kijkje achter de schermen om te laten zien hoe we met dit Rijksmonument te werk zijn gegaan.

Transformatie rijksmonument 01
Het monumentale gebouw staat in de steigers voor het restauratiewerk aan de kozijnen en platte daken

Aanpak transformatie Rijksmonument

Om de historische waarde van een monumentaal gebouw als dit intact te laten moesten we heel terughoudend te werk gaan. Tegelijkertijd hadden de opdrachtgevers de nodige ambities op het gebied van duurzaam wonen waardoor ingrepen zoals het flink verbeteren van de isolatie noodzakelijk waren. Daar lag voor ons dus een uitdaging om beide uitgangspunten samen te brengen in het ontwerp.

Momenteel is het ombouwen van de twee tekenlokalen op de eerste verdieping tot een stijlvol energiezuinig appartement in volle gang. Aan de karakteristieke bakstenen buitenschil, die niet mag worden aangetast, werd aan de binnenkant een houten isolatieschil toegevoegd gevuld met cellulose vlokken. Een hoge, open woonruimte vol met daglicht vormt de ene helft van de woning. In de andere helft worden uit hout losse ‘blokjes met de privé vertrekken ingepast.  De onderstaande reeks foto’s geeft een mooi beeld van onze aanpak.

Transformatie rijksmonument 04
Hier een duidelijk beeld van hoe de isolerende binnenschil er uit ziet, zonder afwerking nog uiteraard. De wanden zijn behoorlijk dik maar het interieur is zo ruim dat je dat amper ervaart. Een raampje open zetten vergt nu wel twee handelingen in plaats van een!
Transformatie rijksmonument 02
In de woonruimte kijk je tot in de 9m hoge nok waar de oorspronkelijk dakconstructie in het zicht is gebracht. Mooi contrast tussen de diepbruine spanten en de ‘whitewash’ vuren kraaldelen.
Transformatie rijksmonument 03
De oorspronkelijke donkerbruine en rode balken met zwarte trekstangen worden gehandhaafd en daaromheen zijn zorgvuldig nieuwe houten elementen ingepast. De plekken waar nog metselwerk te zien is zullen worden afgedicht met hoogwaardige isolatie en stucwerk.
Transformatie rijksmonument 05
Slaapkamers en badkamers zweven als losse elementen op 4m hoogte en worden bereikt via een ‘splijtende’ houten trap. De ladder op de foto is dus tijdelijk!
Transformatie schoolgebouw 06
De zonnepanelen aan de rand van de achtertuin die een groot deel van de energievoorziening gaan verzorgen liggen op hun plek en leveren al de nodige watts

Benieuwd

Het interieur is uiteraard nog niet afgewerkt en elementen als een kamerbrede kastenwand, een gespleten trap en mooie zichtlijnen zullen de ruimtes pas echt het beoogde karakter gaan geven. We kijken uit naar het eindresultaat en zo snel de beelden er zijn delen we die via een volgende fotoserie. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of onze social media!

Meer informatie

beukenrode-in-beeld-feat

Jachthuis Beukenrode in beeld

Met de officiële opening van het duurzaam gerestaureerde rijksmonument Beukenrode kwam er na 3,5 jaar een einde aan een van de meest succesvolle projecten van ons bureau. Deze fotoreeks geeft een beeld van het eindresultaat.