Biofilische school uit natuurlijke materialen

De Verwondering is het eerste voorbeeld van een nieuwe generatie biofilische schoolgebouwen waarin de krachtige stimulans van natuurlijke principes op het leervermogen wordt erkent en benut. Gebouwen waarin de identiteit en intelligentie van onze kinderen groeit en vorm krijgt moeten zo ontworpen worden dat hun instinctieve reacties gestimuleerd worden. Zo kunnen ze optimaal leren en gedijen. Wanneer de natuur in al haar vormen geïntegreerd wordt in de onderwijsomgeving levert dit enorme positieve effecten op voor de gesteldheid, de concentratie en het leervermogen van kinderen. Een biofilische school doordrongen van natuurlijke materialen en referenties vormt dan ook het ideale ontwikkelingsklimaat.

Orga Architect De Verwondering 041 ©orga Architect

Winnaar Gouden Kikker 2021

Meest duurzame gebouw van Nederland

De biofilische school bestaat uit clusters met lokalen die de biotopen vormen voor leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen. Deze staan zo georiënteerd ten opzichte van elkaar en dat er een natuurlijk tussenruimte wordt gecreëerd die de centrale ruimte omvat. De opbouw en vormgeving van de clusters en constructie bevatten natuurlijke elementen en verwijzingen naar de natuur. Het gebouw deels voorzien van een vegetatiedak is omringd door bomen die als zonwering fungeren. Hemelwater loopt via een spuwer het plein op en vindt zijn weg door het natuurlijke speelterrein, zodat kinderen naar buiten willen als het regent.

De Verwondering

Op het dak van het laagste cluster, de onderbouw, bevindt zich een openlucht lokaal, deels overdekt en omringd door het vegetatiedak, waarop zelfs kippen lopen. Het wordt het hele jaar door gebruikt daardoor worden seizoensgebonden veranderingen ervaren. Binnen het schoolgebouw ontwerpen we beschutte zones waar leerlingen en personeel zich kunnen terugtrekken. Door op een natuurlijke wijze functies zoals weinig licht, gedempte kleuren en tonen, zacht meubilair en een mooi uitzicht op te nemen, bevorderen we ontspanning en concentratie. 

 Dsc9322 Bewerkt Goede Versie

Zicht op de natuur is geoptimaliseerd door grote ramen. De groengevels binnen en buiten vergroten niet alleen het zicht op groen, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en zuurstofniveau, die het concentratieniveau van de leerlingen en het personeel verhoogd. Bovendien fungeert het groen ook als een effectieve geluidsbuffer en helpt de akoestiek in een klaslokaal te regelen. De grote ramen en reflecterende oppervlakken optimaliseren de blootstelling aan natuurlijk daglicht en creëren een stimulerende omgeving, die helpt om de concentratie, leersnelheid en prestatieniveaus van de leerlingen te vergroten.

Projectteam

 • Opdrachtgever: Gemeente Almere en Prisma
 • Architecten: Daan Bruggink, Guus Degen, Aafke van Dijk
 • Schoolconcept: Evert van Kampen (Bladgroen)
 • Aannemer: Van Norel Bouwgroep
 • Constructeur: Lüning
 • Installatie adviseur: TDS
 • Bouwfysisch adviseur: Nieman Raadgevende Ingenieurs
 • Interieurontwerp: Projectum
 • Groenontwerp: Goed Geplant
 • Website De Verwondering: https://verwondering-almere.nl/

De foto’s zijn gemaakt door Ruben Visser en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden

  Wilt u meer weten over dit project? Download de case study!

  Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.