Waar huizen altijd geïsoleerd worden tegen de kou is dit houten woonhuis ontworpen om bestendig te zijn tegen toenemende hitte

Orga Architect Heatproof Woonhuis 001

Het was de wens van de opdrachtgever, iemand met veel inzicht in de klimatologische ontwikkelingen, om een woonomgeving te creëeren dat comfortabel bleef tijdens de steeds heter wordende zomers. Door het combineren van dakoverstekken, verstelbare zonweringen en een degelijke natuurlijk geïsoleerde wandopbouw is er een woning ontworpen die daglicht in ruime mate toelaat maar tegelijk lekker koel blijft als het kwik gaat stijgen.

Orga Architect Heatproof Woonhuis 002

De wens was om een compact archetype woonhuis met een beperkte woonoppervlak te creëren waar de focus lag om het omliggende landschap. Door een houten kap bekleed met natuurstenen leien hier overheen te schuiven ontstaan er spannende ruimtes die de ruimtelijke kwaliteit zowel binnen als buiten vergroten. De houten kap heeft aan de achterzijde een open karakter en waarborgt meerdere functies. Het geeft richting naar het omliggende landschap, zorgt voor de privacy, biedt beschutting tegen de zon en een plek om onder te zitten. 

Orga Architect Heatproof Woonhuis 003

De repeterende spant constructie van de houten kap is in de hele woning zichtbaar en geeft een spannende beeld in bijna elke ruimte. De vrijstaande spanten in de leefruimte en de transparante binnen-en buitengevel aan de achterzijde zorgen ervoor dat de binnen en buiten ruimte als één wordt ervaren.

Orga Architect Heatproof Woonhuis 006

De gevels van het huis zijn uitgevoerd in voor-vergrijsd Accoya wat een mooi zacht contrast vormt met de groene natuurstenen leien van de houten kap. De houten constructie is zichtbaar gehouden en bakent het interieur af met diepe hout texturen. Wit stucwerk zorgt voor een optimaal effect van het daglicht dat van vele kanten binnen wordt gelaten.

De foto’s zijn gemaakt door Ruben Visser en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden

Team

  • Projectarchitect: Steven van Leeuwen
  • Opdrachtgever: Particulier
  • Constructeur: Lamers en Visser
  • Aannemer: Bouwbedrijf van Engen
  • Installateur: H20 installatietechniek
  • Spantconstructies: Heko Spanten