Modern ecologisch woonensemble in een prachtig polderlandschap, opgebouwd uit biobased materialen en ontworpen in relatie met de natuur.

Orga Architect Natuurlijk Wonen 008

Voor een ruime kavel in een bijzonder polderlandschap is een nieuwe leefomgeving ontworpen voor onze opdrachtgevers. Een van de uitgangspunten voor het ontwerp was de toepassing van de principes van ‘biophilic design’. De invloed van de natuur is merkbaar in de keuze voor overwegend natuurlijke materialen en in de sterke zichtrelatie naar het prachtige achterliggende natuurgebied.

Orga Architect Natuurlijk Wonen 003

Het ensemble bestaat uit een drietal eenvoudige volumes: een groot woonhuis, een bijgebouw en een gerestaureerde hooimijt. De gekozen positie en nokrichting van de hellende daken zorgen ervoor dat de oriëntatie en zichtlijnen op de omliggende natuur  blijven behouden.De draagconstructie van het woonhuis bestaat uit een 10 meter hoge spantconstructies van Douglas. De massieve spanten maken het mogelijk een hoge open middenruimte te creëren voor een uniek biofilisch interieurobject waar we later meer over zullen delen. Het gevels en daken van het hoofd- en bijgebouw zijn geheel opgetrokken uit prefab houtskeletbouw-elementen voorzien met houtvezelisolatie. Het bestaande dak van de hooimijt heeft een nieuwe afwerking verkregen van houten shakes.

Orga Architect Natuurlijk Wonen 020

De gevels van hoofd- en bijgebouw zijn opgetrokken met zwarte geveldelen van verschillende breedtes, dat refereert naar de agrarische omgeving en historie. Dit eigentijdse materiaal bestaat uit een inlands houtsoort dat is verduurzaamd met de traditionele Japanse methode Shou Sugi Ban. Het brandproces beschermt het hout middels haar koollaag tegen invloeden van verwering en geeft het een bijzonder karakter. De oerkracht van het vuur blijft hierbij zichtbaar in de kleur en textuur van het zwart gebrande hout.

Orga Architect Natuurlijk Wonen 006

De (steile) hellende daken zijn voorzien van een ruig groen-vegetatie van inheemse en lokale begroeiing, passend bij haar bijzondere groene omgeving. Met deze natuurinclusieve ingreep sluiten de gebouwen goed aan bij de bestaande ecologische situatie op de locatie. Het ruige groendak zorgt voor een aansprekend visueel contrast  met de zwarthouten geveldelen en haar gevelopeningen. Het dak van de bestaande hooimijt heeft een nieuwe afwerking verkregen van houten, gekliefde WRC shakes.

Orga Architect Natuurlijk Wonen 004

De draagconstructie van het woonhuis bestaat uit een 10 meter hoge spantconstructies van inlands Douglas van staatsbosbeheer. Deze massieve spanten vormen de uitstraling en inkadering van het interieur. Deze massieve spanten maken het mogelijk een open ruimtelijke beleving te creëren met een panoramische zicht naar buiten.

Orga Architect Natuurlijk Wonen 011

De gevel- en dakconstructie van het hoofd- en bijgebouw zijn geheel opgetrokken uit prefab houtskeletbouw-elementen, van houten stijlen/liggers voorzien van natuurlijke isolatiematerialen. De wandopbouw is zo opgebouwd dat een luchtdichte maar dampopen constructie ontstaat. Dit geeft een hoog wooncomfort doordat de relatieve luchtvochtigheid (van de bewoners door ademen, douchen en koken e.d.) door natuurlijke materialen als hout en leem in de constructie gereguleerd wordt zonder dat de isolatiewaarden negatief worden beïnvloed. Tevens zijn de wand- en dakopbouw volledig vrij van schadelijke deeltjes door toepassing van o.a.   formaldehyde vrije plaatmateriaal.

Orga Architect Natuurlijk Wonen 001

Ook visueel heeft ORGA de natuur in de woonomgeving gebracht door de van vloer tot nok transparante achtergevel. Daarmee opent de woning zich richting het rijkelijke achterliggende natuurgebied. De begane grond is als één grote leefruimte vormgegeven, met in hart een artistiek interieurelement van houten en glazen leien. In en om dit hart liggen de natte cellen als zenuwcentrum van het huis.

De techniek van het ontwerp is zo lowtech mogelijk – natuurlijk waar het kan, technisch waar het moet -. De ventilatietoevoer en afzuiging bijvoorbeeld geschieden volledig op de natuurlijke manier. Op het oosten, zuiden en westen zijn alle gevelopeningen van de woning voorzien van buitenzonwering om opwarming tegen te gaan.

Team

  • Projectarchitecten: Aafke van Dijk en Daan Bruggink
  • Opdrachtgever: Particulier
  • Aannemer: Bouwbedrijf van Engen
  • Constructeur: Pieters Bouwtechniek
  • Energie- en installatieadviseur: Mobius Consult

De foto’s zijn gemaakt door Ruben Visser en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden

Meer informatie

Biophilic Hospitality 01

Biophilic Hospitality

We leven in een wereld die steeds sneller, digitaler en volgebouwd is. In de vrije tijd zoekt men daarom veelvuldig de natuur en het buitenleven op. Dit biedt kansen voor ondernemers in hospitality om gasten met een biofilisch ontworpen omgeving een memorabele vakantie te bieden.