Gebrand hout en groene daken spelen de hoofdrol in deze natuurlijke woonomgeving te Westbroek

Orga Architect Westbroek 009

Voor een ruime kavel nabij een bijzonder natuurgebied te Westbroek hebben we een nieuwe leefomgeving ontworpen voor onze opdrachtgevers. Het complex bestaat uit een ensemble van een drie-tal volumes: een groot woonhuis, een bijgebouw en een gerestaureerde hooimijt. De gekozen verkavelingspositie en nokrichting zorgen ervoor dat de oriëntatie en zichtrelaties met de achterliggende natuurgebied blijven behouden. De gevels van hoofd- en bijgebouw worden opgetrokken in een eigentijds materiaal; zwart gebrand hout, dat refereert naar de agrarische omgeving en historie. De daken wordt voorzien van een ruig groen-vegetatie van inheemse en lokale begroeiing, passend bij de groene omgeving.

Orga Architect Westbroek 003

De draagconstructie van het woonhuis bestaat uit een 10 meter hoge spantconstructies van Douglas. De massieve spanten maken het mogelijk een hoge open middenruimte te creëren voor een uniek biofilisch interieurobject waar we later meer over zullen delen. Het gevels en daken van het hoofd- en bijgebouw zijn geheel opgetrokken uit prefab houtskeletbouw-elementen voorzien met houtvezelisolatie. Het bestaande dak van de hooimijt heeft een nieuwe afwerking verkregen van houten shakes.

Team

  • Projectarchitecten: Aafke van Dijk en Daan Bruggink
  • Opdrachtgever: Particulier
  • Aannemer: Bouwbedrijf van Engen
  • Constructeur: Pieters Bouwtechniek
  • Energie- en installatieadviseur: Mobius Consult

De foto’s zijn gemaakt door Bouwbedrijf Van Engen en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden

Meer informatie

Biophilic Hospitality 01

Biophilic Hospitality

We leven in een wereld die steeds sneller, digitaler en volgebouwd is. In de vrije tijd zoekt men daarom veelvuldig de natuur en het buitenleven op. Dit biedt kansen voor ondernemers in hospitality om gasten met een biofilisch ontworpen omgeving een memorabele vakantie te bieden.