Tandarts Gijs groeide uit zijn huidige praktijk en wilde zijn patiënten in de toekomst in een gezonde en natuurlijke omgeving behandelen. ORGA architect ontwierp voor hem een biobased tandartspraktijk en inmiddels is dit vernieuwende praktijkgebouw volop in gebruik.

Biobased tandartspraktijk 01

Duurzaamheid en de beleving van de patiënt waren de uitgangspunten voor het ontwerp van de biobased tandartspraktijk

Healing environment

De nieuwe tandartspraktijk Mondzorg Middenmeer is een ecologisch gebouw, opgebouwd uit natuurlijke en biobased materialen. Dit is onmiddellijk voelbaar als je binnenkomt aan het frisse interieur en de lichte geur van hout. De kerngedachte achter het ontwerp is het creëren van een ‘healing environment’. In deze denkwijze wordt genezen breder getrokken dan puur het behandelproces. Het idee is om patiënten in een natuurlijke en gezonde omgeving met levend groen en natuurlijk licht te behandelen zodat het herstelproces voorspoediger verloopt. Ons ontwerp en de bouwmethode gehanteerd door ORGA bouw op basis van natuurlijke materialen past uitstekend in deze integrale medische aanpak.

Biobased tandartspraktijk 02

Hout in de hoofdrol

De structuur wordt gedragen door massieve spanten van Nederlands lariks hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Het gebouw is verder opgetrokken in vuren houtskeletbouw en geïsoleerd met houtvezel isolatie, wat het gebouw een Rc van 6,5 geeft. Het plafond is afgewerkt met vuren planken die een lichte graywash hebben gekregen en de opvallende strook waarin de behandelkamers zich bevinden is bekleed met inlands grenen. Al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk of gelijkwaardig.

Biobased tandartspraktijk 03

Overal daglicht

Vanaf de eerste streep die bij het ontwerpen op papier werd gezet is er nagedacht over de lichtinval. De positieve werking die uitgaat van natuurlijk licht is een belangrijke element in de ‘healing environment’. Door het strategisch plaatsen van ramen in het dak en de wanden heeft daglicht toegang tot iedere ruimte van de praktijk. Door het gebouw vanaf het begin speciaal zo te ontwerpen en doelbewust te oriënteren kan optimaal gebruik worden gemaakt van het natuurlijke licht van de zon. Met hoge ramen aan de zuidkant kan het daglicht tot diep in het gebouw doordringen en wordt het interieur in de wintermaanden gratis opgewarmd.

Biobased tandartspraktijk 04

Sedum en hemelwater

Een groen dak staat niet alleen mooi maar de turflaag met sedumplantjes zorgt tevens voor een natuurlijke hemelwaterafvoer. De traditionele grijze regenpijp is op een creatieve manier vervangen door een robuuste ketting. Het water ‘kleeft’ als het ware aan de ronde vormen van de schakels en wordt zo rechtstreeks de bodem in geleid.

Biobased tandartspraktijk 05

‘Green from top to bottom’

Waar het gebouw zich aan de zuidkant volledig open stelt is de noordzijde met de personeelsingang grotendeels gesloten. Het sedumdak loopt naadloos over in een groene muur, die op zijn buurt weer overgaat in de groene beplanting rond het gebouw. De groene muur bestaat uit een combinatie van klimoppen en wingerds. Sommigen bloeien in de zomer of worden in de herfst oranjerood. Anderen zijn het hele jaar door groen. Zo verandert deze muur van planten in de loop van de seizoenen van uiterlijk.

Biobased tandartspraktijk 06

Modern en ecologisch

In deze moderne ecologische tandartspraktijk worden vloeien low tech bouwmethoden en high tech apparatuur samen. Met overvloedig daglicht en natuurlijke bouwmaterialen is een zo gezond en aangenaam mogelijke omgeving te gecreëerd voor patiënten en personeel.