Duurzaam bouwen wordt vaak té eenzijdig bekeken

De term duurzaam is zo langzamerhand een breed koepelbegrip waar allerlei betekenissen aan verbonden worden. Nu zijn wij slechts een architectenbureau en schrijven we niet de Dikke Van Dale. Maar we kunnen na al die jaren ontwerp ervaring wel iets zinnigs zeggen over wat een duurzaam gebouw nu precies is. In Nederland zijn we goed in hele technische gebouwen te maken met geweldige energiesprestaties. Daarbij gebruiken we echter nog steeds dezelfde materialen als de een eeuw geleden. Materialen die lang meegaan maar wel bestaan uit schaarse fossiele grondstoffen en een enorme CO2 voetafdruk hebben.

Het gaat bij duurzaam bouwen niet in de eerste plaats om de lange levensduur van de materialen of het gebouw. Het gaat boven alles om de lange levensduur van de aardbol! Bij de keuze van materialen voor een duurzaam gebouw bestuderen we dus vooral de impact van het produceren en toepassen op het milieu. Worden natuurlijke voorraden uitgeput of zijn de grondstoffen hernieuwbaar? Wordt er CO2 uitgestoten in de atmosfeer of juist opgenomen? Enz. enz.

Orga Duurzaam Gebouw 02
Hout en andere natuurlijke materialen in je gebouw is niet alleen duurzaam bewust. Het zorgt ook nog eens voor een prettige en gezonde leefomgeving.

Het belangrijkste duurzaamheidsaspect is materiaalkeuze. Sinds architect Daan Bruggink in 2007 bureau ORGA oprichtte is hij sterk gericht op verantwoord materiaalgebruik. Vrijwel al zijn ontwerpen werden gebouwd uit hout. Hout is het meest geschikte materiaal voor een duurzaam gebouw omdat het materiaal tijdens het gebruik van het gebouw weer terug groeit. En tijdens die groei worden grote hoeveelheden CO2 opgenomen.

Daarnaast is hout makkelijker te verwerken en lichter dan traditionele materialen als baksteen, beton en staal. Dit levert talrijke voordelen op m.b.t. bouwtijd, losmaakbaarheid en herbruikbaarheid. Bovendien is er minder veel en zwaar transport nodig om de materialen of bouwelementen op de bouwplaats te krijgen. En kan er worden volstaan met lichtere elektrische kranen voor het hijswerk. Allemaal zaken die stikstofuitstoot beperken en dus minder impact hebben op de natuur.

Een duurzaam gebouw is gemaakt van hout! ORGA oprichter Daan Bruggink schreef er onlangs nog een opiniestuk over bij De Architect Lees het hier

Natuurlijke zijn de energieprestaties ook uitermate relevant. Een duurzaam gebouw is dat niet alleen in de samenstelling maar ook in het verbruik. Low tech ingrepen in de dimensies, oriëntatie en isolatie zorgen voor een lage energiebehoefte. Hight tech installaties zorgen voor efficiënte energie uit hernieuwbare bronnen.

Vanuit het oogpunt van de circulaire economie ligt de focus van ORGA bij het duurzaam bouwen dus zwaar op de natuurlijke grondstoffencyclus. Oplossingen uit de technische cyclus in de vorm van installaties of hergebruikte materialen uit fossiele grondstoffen spelen een aanvullende rol.

ORGA architect - Duurzaam bouwen

Deze ideeën klinkt allemaal heel mooi maar natuurlijk moet het ook allemaal kunnen in de praktijk. De kracht van het bureau zit in het feit dat we er telkens weer in slagen om ook echt daadwerkelijk duurzame projecten neer te zetten. Door heel Nederland staat inmiddels natuurlijke architectuur naar ORGA ontwerp die algemeen worden beschouwd als mooie voorbeelden van een modern duurzaam gebouw. Hieronder een kleine greep uit het portfolio.

Loopt u met plannen rond voor het realiseren van een duurzaam gebouw? We denken graag met u mee.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen met uw vragen. We bieden met plezier even wat uitleg over waar u allemaal aan moet denken bij het duurzaam bouwen van uw project.

Bel ons op 024 6636354, stuur een mail naar info@orga-architect.nl of gebruik het onderstaande contactformulier!

    Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.