Houten spanten tandartspraktijk

Het fundament voor de nieuwe ecologische tandartspraktijk van Mondzorg Middenmeer is inmiddels gelegd. Spoedig zal het nieuwe pand vorm beginnen te krijgen met het plaatsen van de houten spanten die gemaakt worden door Heko Spanten uit Ede.

De robuuste houten spanten vormen de ruggengraat van de houtskeletbouw constructie

Als dragers van de constructie vormen houten spanten een essentieel onderdeel van de beproefde houtskeletbouw methode van ORGA. Heko Spanten uit Ede bood ons de gelegenheid om eens rond te kijken in hun productieruimte waar op dit moment de laatste hand wordt gelegd aan de spanten voor het tandartspraktijk project. Op deze foto’s zie je de spanten die binnenkort naar Middenmeer zullen worden vervoerd om daar geplaatst te worden.

Houten spanten met  FSC keurmerk
Houten spanten met FSC keurmerk

Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat de massieve houten balken eigenlijk zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Deze techniek heet lamineren. Eerst wordt het hout zorgvuldig geselecteerd en onderzocht op natuurlijke onjuistheden en het houtvochtgehalte. Daarna worden meerdere lagen hout evenwijdig aan de vezelrichting verlijmd en onder grote hydraulische druk op elkaar geperst.

Verlijming van de spanten
Verlijming van de spanten

Voor de productie van de spanten wordt uitsluitend hout met FSC keurmerk gebruikt wat de zekerheid biedt dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit type constructie is niet alleen milieuvriendelijk maar ook nog eens heel flexibel omdat in allerlei vormen gebogen en geperst kan worden. Bij hout stelt men vaak vragen over de brandveiligheid maar bij brand verkoolt slechts het buitenste laagje van de houten balk waarbij de interne stevigheid en dus ook de draagkracht intact blijft. Binnenkort meer nieuws over de ecologische tandartspraktijk wanneer de spanten geplaatst gaan worden.

Voor meer informatie: Heko Spanten